درباره زعفران
زعفران یکی از ارزشمندترین رستنیهای ایران است كه با رنگ و رایحهای دل انگیز و مزهای دلپذیر جهانیان را مجذوب خود کرده است. زعفران از زمانهای بسیار دور در ایران کشت میشده و ایران را خاستگاه این گیاه میدانند. در حال حاضر ایران بزرگترین تولید کننده زعفران در دنیا است. همچنین به دلیل شرایط خاص آب و هوایی موجود در کشور زعفران تولید شده در ایران از بالاترین کیفیت برخوردار است. کلاله های زعفران که قسمت تجارتی زعفران را تشکیل میدهد، نه تنها در صنایع غذایی، شیرینی پزی و نوشابه سازی مصرف میشود، بلکه خاصیّت دارویی داشته و به عنوان اشتهاآور، هضم کننده غذا، آرامبخش و ضد درد نیز مورد استفاده قرار میگیرد. زعفران گیاهی چند ساله است و فقط در یک سال هزینه کشت دارد و در مقابل چندین سال متوالی قابل بهرهبرداری است. همچنین وزن کم، عدم نیاز به وسایل حمل و نقل مخصوص و سهولت نگهداری آن از دیگر مزایای کشت این گیاه میباشد. زعفران گیاهی کم توقع است و از بازدهی اقتصادی بسیار مناسبی نیز برخوردار است و همچنین زمان مصرف آب در زراعت زعفران موقعی از سال است که سایر محصولات به آب نیازی نداشته یا حداقل با مشکل کم آبی مواجه نمیباشند. بنابراین با توجه به شرایط خاص اقلیمی کشورمان که آب یکی از عوامل محدود کننده در توسعه کشاورزی است، زعفران گیاه مناسبی برای کاشت در مناطق خشک و نیمه خشک کشور میباشد
مشخصات گیاهشناسی زعفران
زعفران با نام علمی Crocus sativusL . گیاهی چند ساله، متعلق به خانواده زنبقیان Iridacea )) و راسته لیلیالها (Liliales ) میباشد. این گیاه علفی، بدون ساقه و پیازدار است و پیاز آن از نوع كُرم (corm ) و برخلاف پیاز خوراكی كه از یك ساقه كپهای محصور در برگهای اندوختهای تشكیل شده است، پیاز زعفران یك ساقه زیرزمینی مدور، سخت، گوشتدار و توپر بوده که از پوستههای فیبری قهوهای رنگی پوشیده شدهاست. این ساقههای زیرزمینی در اصطلاح باغبانی پداژه و در گیاهشناسی به بنه نیز معروف است. هر پیاز بسته به زمان آبیاری قبل، بعد و یا همزمان با گلدهی، 6 تا 9 برگ باریك نظیر برگ علفهای چمنی تولید میکند. در قسمت فوقانی کورم بسته به درشتی آن 4-1 جوانه رأسی دیده میشود که این جوانهها بعداً وظیفه ایجاد گل و برگ را به عهده دارند و از هر جوانه رأسی معمولاً یک و بندرت 2 تا 3 گل به رنگ بنفش، ظاهر میشود. ارتفاع زعفران 10 تا 15 سانتیمتر است. مجموعه برگها و گلها در داخل یک پوشش نازک و سفید رنگ به نام چمچه (Spathe ) که از روی پداژه میروید، قرار دارد. چمچه اولین اندامی است که سطح خاک را شکافته و از خاک بیرون میآید. گلها ابتدا به صورت غنچه بوده که با تابش آفتاب باز میشوند. گلها معمولاً در اوایل پائیز ظاهر میشوند. برگها معمولاً بعد یا همزمان با ظهور گل، ظاهر میشوند. گلهای زعفران دارای 3 گلبرگ و 3 كاسبرگ تغییر شكل یافته به رنگ بنفش، 3 پرچم، (طول میله آن دو برابر بساك زردرنگ است) و مادگی با یک تخمدان كه در مركز گل قرار گرفته، تشكیل شدهاست. از قسمت تخمدان خامه باریك و بلندی به رنگ زرد روشن به طول 7 تا 10 سانتیمتر خارج میگردد و در انتها به سه کلاله بوقی شکل به رنگ قرمز عنابی که طول هر رشته 2 تا 3 سانتیمتر است ختم میشود. این سه کلاله پس از خشک شدن، زعفران تجاری را تشکیل میدهند که معطر و دارای بوی تند و طعمی تلخ است. تعداد برگهای هر پداژه که داخل یک چمچه قرار دارد بین 3 تا 20 عدد و طول برگها 19 تا 60 سانتیمتر و عرض آنها بین 3 تا 6 میلیمتر است. تكثیر زعفران به وسیله پیاز توپر (Corm ) صورت میگیرد، زیرا به علت تریپلوئید بودن گیاه، بذری در آن تولید نمیشود. جنس زعفران دارای طیف وسیعی از نظر تعداد كروموزوم میباشد ولی در تمامی منابع زعفران خوراكی 2n=24 ذكر شدهاست. پیازچههای جدید اغلب در بالا و تعداد کمی هم در اطراف و قاعده پیاز قبلی به وجود میآید (4 و 2). شکل زیر اندامهای گیاه زعفران را نشان میدهد.
آفات زعفران
۱- جوندگان ( Rodentia)
مهمترین آفات زعفران، جوندگان هستند که شامل یک نوع خرگوش، یک نوع تشی،موش ها (موش ها مهمترین آفات زعفران هستند) و آهو وگوزن می باشد.
الف: خرگوش اروپایی (Lepus europaeus pall)